Smernik številka 4 – februar 2013

Uvod- Pomnožimo svoje možnosti

Maria Anselmi – video intervju

Čas je za avtentičnost

Preboj do sebe

POMNOŽIMO SVOJE MOŽNOSTI

Če se odločamo zgolj z razumom, se razvijamo le v eno smer. Poslušati moramo svojo intuicijo.

V preteklih številkah smo govorili o ustvarjalnosti, največji človeški skriti rezervi, ki ustvarja novo vrednost, nas žene v odličnost ter piše dobre zgodbe. Našli smo primer zgodbe, ki pristno živi, se uresničuje in osmišlja početje posameznikov. Smernik nadaljuje pot …

…z današnjo številko. Posvetili smo jo osebi, ki z esenco povezovalne ženske energije postaja soustvarjalka novega časa z razmišljanjem, katera je tista sila, ki tiči v ozadju in žene uspešne zgodbe. Je morda to pristna avtentična energija, katere bistvo je samopoznavanje, sprejemanje in ohranjanja pravega jaza, sila intuicije in poguma, da ji zaupamo, saj je hitrejša in stabilnejša od miselnega procesa?

V intervjuju in dveh kratkih prispevkih, ki mu sledita, se podajamo v globine odgovorov o avtentičnosti, kako se manifestira in kaj nas preprečuje, da bi izrazili sebe na načine, ki so skladni z notranjimi občutki in lastno identiteto.

 

                                                                                                      Alenka Zdešar

 


Maria Anselmi

»Skrivnost uspešnega spreminjanja je v sposobnosti osredotočanja vse naše energije; vendar ne v boj s starim, ampak v ustvarjanje novega.”  

Sokrat

Maria Anselmi je generalna direktorica Bisnode Slovenija ter odgovorna za razvoj trgov za regijo Centralna Evropa, hkrati pa je tudi članica upravnega odbora Skupine Bisnode AB (Švedska) kot direktorica kompetenčnega centra za poslovno-informacijske rešitve. Svojo kariero, ki sloni na področju digitalnih informacij, je začela kot direktorica New Media pri ‘Il Sole 24 Ore’, nato pa nadaljevala kot generalna direktorica italijanskega ‘Financial Times Information’, na Italijanski Borzi in v podjetju Mondadori. Na področju digitalnih poslovnih informacij deluje že od leta 1994.

Pri svojem delu jo je vedno vodilo prepričanje, da kroženje in dostopnost informacij omogočata poštenost in transparentnost trgov. Kot rojena Italijanka je zelo komunikativna, rada ima ljudi in prepoznava bogastva, ki jih nosijo v sebi ter vztrajno vzpodbuja, da bi prišla na plano. Zato ni slučaj, da je ustanoviteljica kluba Visokih petk, ki združuje esenco ženske moči in da je njen slogan Passion for business.

Intervju z Mario


Andreja Cepuš, ARS, kreativno komuniciranje
 

Čas je za avtentičnost

»Videz je pomemben, pamet je pomembnejša, srce je najpomembnejše.«     
Dr. Miro Cerar ml. 


Avtentičnost
se nanaša na izvorno resnico vseh karakteristik, iskrenosti, predanosti ter namere. Izhaja iz jedra organske narave človeka, ki jo ta nosi v zapisu svojih celic. Ko govorimo o avtentičnosti ne moremo brez povezave z naravo, z naravnimi cikli časa, cikličnega kroženja sezon, energije. Odraz avtentičnosti nas vsak dan spremlja skozi sončni vzhod in zahod, šelestenje lista, ujamemo jo lahko v pišu vetra, valovanju vode, v prehodih lune skozi nebo, v vrtenju zemlje. Vse to je avtentičen izraz univerzalne življenjske sile, s katero je človek skozi leta oddaljevanja v smer prevlade ega, izgubil izvorno vez, ki tudi v njemu samem prebuja avtentičnost, usklajenost s sabo in z vsem, kar ga obdaja.

Avtentičnost ženske in moške narave se nekoliko razlikuje:

–    iz matriarhalne perspektive avtentična ženskost uteleša kvalitete cikličnega časa, rituala, umetnosti, spoštovanja do narave, hranjenja celotne skupnosti
–    avtentična energija moškosti je utelešena v miroljubnem bojevniku – aktivnem, praktičnem, skrbniškem moškem, varuhu ženskosti

V sebi je potrebno najti izvorno avtentičnost, saj lahko le z ozdravljenim notranjim stanjem delujemo harmonično in aktivno doprinesemo k boljšemu svetu. Prebuditi v sebi tisti del, ki se nanaša na intuicijo, to sprejeti in spoštovati, vzgajati z modrostjo in hvaležnostjo. Slediti kreativnemu toku ter pri tem resnično izhajati iz harmonične celote sebe v energiji, mislih, besedah in dejanjih, pomeni biti v resnici to, kar smo, brez odvečnih vzorcev, predsodkov, iluzij in navad. Pomeni um postaviti v službo srca in osrediščiti svoje bivanje v njem. Ko se v nas obe, avtentična ženska in moška narava združita v harmonično celoto, aktiviramo močno kreativno silo, začnemo delovati celostno in ozaveščeno izbirati, kam bomo vlagali svojo energijo. Sprejemamo odločitve, ki so v prid širši skupnosti in odgovorno ustvarjamo cvetočo življenjsko izkušnjo za vse nas in za naslednjih sedem generacij.

Aktivirati svojo avtentičnost pomeni izbrati dobro življenje in prevzeti odgovornost za svoje življenje. Pot zahteva pogum posameznika, kajti prebujenje izvorne narave pomeni skočiti v svojo globino, a čas, ki je danes tu podpira zrelo integriranega človeka, ki bo s svojim zgledom pokazal, da je življenje lahko radostna izkušnja soustvarjanja.

Andreja Cepuš, ARS, kreativno komuniciranje


Preboj do sebe

»Nenehna osebnostna rast, bolje – vse večje prihajanje k sebi, sebstvu … in odlaganje egoističnega Jaza je edina pot do lastnih avtentičnih darov.«
                     povzeto iz intervjuja z mag. Majo Gspan
(Smernik št.1)

Odkar se spomnim, se trudim zgraditi močno telesno in osebno jedro. Telesno jedro, ki ga vzdržujem z rednim gibanjem in zmerno prehrano, čutim kot močan mišični steber, ki mi omogoča vitalno energijo, pokončno držo in na katerega se vedno lahko naslonim. Osebno jedro je bolj subtilno, bolj zmuzljivo, sestavljeno je iz znanj, občutkov, prepričanj, čustev, intuicije, a vztrajam in odkrivam, kaj imam v sebi najbolj stalnega, katere veščine srca so tiste, na katere pri vseh izzivih in preizkusih vedno lahko računam.

Veliko se sprašujemo o svojih razmišljanjih in dejanjih, pa se kljub temu najtežje prebijemo do lastnega bistva, pot samospoznavanja in izpolnjujočega samouresničevanja ne pozna bližnjic. Kako priti do jasne slike o sebi in svojih dejanskih okoliščinah, ki nas ovirajo pri osebnem napredovanju in bi jih zato radi spremenili? Kje in kaj je ta jaz, ki bi ga radi dosegli? Kako uresničiti naravne darove, kako v sebi uravnotežiti avtentično ženskost in moškost? Množica vprašanj, zaradi katerih se podamo na pot, ki zahteva od nas veliko poguma, samokritičnosti in vztrajnosti.

Delujemo na več nivojih in če smo okuženi s slabimi vzorci in izkušnjami, do najglobjega nikoli ne pridemo. Šele, ko imamo ozaveščeno svoje stanje in prebujena doživljanja sveta okoli sebe, smo pripravljeni na kvalitativne premike in spremembe, ki so osvobajajoče. Svoboda delovanja pomeni, da iz njega odstranimo “toksične” elemente.

Različne plasti, skozi katere prehajamo na poti spoznavanja sebe, se razlikujejo po vrsti mentalnega in čustvenega materiala, ki je v njih shranjen. Poglejmo kje začeti, skozi katere sloje gre naš um na poti do sebe (povzeto po knjigi Desimir D. Ivanović: Od osamljenosti do odnosa):

-1 in 1 sloj – na prvih dveh nivojih ugotovimo ali smo komunikacijsko zaprti, ali se skrivamo v lastno kapsulo osamljenosti in se vprašamo katere so teme, ki se jim raje izogibamo. Če ugotovimo, da imamo mnogo skrivnosti, o katerih težko govorimo, pomeni, da tičimo na nivoju -1, kjer je komunikacija s sabo in okolico zelo otežena.
Na nivoju 1 trčimo na tematiko jaz in moji odnosi z drugimi. Preobremenjeni smo z številnimi odnosi z drugimi, zato ne pridemo do sebe. Številni psihološki problemi nastajajo kot rezultat nesposobnosti uresničenega avtentičnega in zadovoljujočega medčloveškega odnosa. Iskreno poglejmo kakšna je resnica v nas, kaj čutimo, brez zadržkov!

2 sloj – na tem nivoju pridemo do ciljev in problemov Precizno opredeljeni cilji in določitev konkretnih aktivnosti, ki nas bodo pripeljale do njih, nam omogočajo hitrejši premik na naslednji nivo. Probleme velikokrat povzročajo neizrečene besede z drugimi, v njih je največkrat vključena vsaj še ena oseba, prešibka komunikacija z njo, občutek slabe vesti, da nekaj nismo naredili prav ali pa omejujoča predstava o sebi.

3 sloj – na tretjem nivoju se soočamo s sramom in slabo vestjo Če imamo veliko tega, kar smo naredili, pa nismo ponosni, nas tu čaka veliko dela, kajti sram in slaba vest ne dovolita, da gremo naprej. Sram se razvije v prvih letih življenja, ko otrok nečesa ni razumel, pa je mislil, da z njim nekaj ni v redu. Slaba vest se pojavi kasneje, ko otrok gradi svojo avtonomijo, ko se po lastnih dejanjih počuti dobro ali slabo. Na tem nivoju se rojeva odgovornost za svoje življenje, nehamo kriviti druge in se zavemo, da so lastna dejanja kriva za to, kje smo sedaj. Ugotovimo na katerih področjih življenja prevzemamo premalo, na katerih pa preveč odgovornosti.

4 sloj – na četrtem nivoju se ujamemo v zakoreninjena stališča in toge črte osebnosti Nezavedni vzorci in omejujoča prepričanja so ena najmočnejših sil našega telesa in uma. Temeljijo na naših preteklih izkušnjah, zato so zastarela, preživeta in potrebna prenove, tako, da bodo v tem trenutku podpirala naše odločitve in želje. Življenje od nas zahteva fleksibilnost in ne delovanje iz fiksnih stališč, zato se v konkretni situaciji vprašajmo ali sebe blokiramo oz. kaj je najboljše za nas.

5 sloj – na tem nivoju začnemo spoznavati kdo smo, naše avtentično bistvo. Vprašajmo se kaj so moje poudarjene sposobnosti, prirojeni talenti, v čem sem dober, kaj mi gre lahko?

Alenka Zdešar, Galerija življenja